OV-Klantenbarometer

De OV-Klantenbarometer is het klanttevredenheidsonderzoek voor het stads- en streekvervoer. Alle vervoerders en alle lijnen doen mee. Van Zeeland tot Groningen en van Limburg tot Noord-Holland. In de maanden november en december reizen interviewers door het hele land om vragenlijsten af te nemen onder reizigers in bus, trein, tram, regionale trein en boot. Het onderzoek wordt al sinds 2001 gehouden. De OV-Klantenbarometer wordt in de periode 2012-2017 uitgevoerd door I&O Research. 

In de periode eind oktober tot half december 2017 is in 70 onderzoeksgebieden de klantwaardering gemeten. De onderzoeksgebieden komen grotendeels overeen met de concessiegebieden en de lijnconcessies en -contracten. Doordat de vragen overal gelijk zijn kunnen de resultaten tussen gebieden met elkaar worden vergeleken. De opdrachtgevende overheden kunnen aan de hand van de resultaten hun beleid bijsturen en de vervoerbedrijven hun performance op straat.  De OV-Klantenbarometer is met bijna 90.000 meningen van reizigers het grootste onderzoek in het openbaar vervoer. Dat het onderzoek in het hele land op dezelfde wijze wordt gehouden is uniek in Europa.

De rapporten met resultaten van het onderzoek 2017 per ov-autoriteit en per vervoerder vindt u op deze website onder 'Rapporten' en op de overzichtspagina in de Bibliotheek Verkeer en Vervoer, waarin alle producten van CROW-KpVV staan.

U kunt de gebieden vergelijken in Resultaten.